Köpa hus i Portugal

Expertguide för att köpa hus i Portugal

Drömmer du om att äga en villa i Portugal?

Att köpa hus i Portugal är en spännande men krävande process som kräver noggrann planering och förståelse för lokala lagar och bestämmelser. Vår informativa guide hjälper dig att smidigt navigera genom fastighetsdjungeln och ger dig värdefulla insikter att noga överväga.

Regelverk och lagar för husköp i Portugal

Innan du påbörjar din husjakt är det viktigt att du förstår de specifika regler som gäller för husköp i Portugal:

Fastighetstillstånd: Kontrollera alltid att fastigheten har alla nödvändiga tillstånd och är korrekt registrerad hos lokala myndigheter.

Skatter och Avgifter: Var medveten om skatter som IMT (fastighetsskatt), IS (stämpelskatt) och årlig fastighetsskatt (IMI).

Gyllene visum: För icke-EU-medborgare kan fastighetsköp kvalificera dem för ett gyllene visum, vilket ger rätt till uppehållstillstånd i Portugal.

Vad du ska tänka på när du köper hus i Portugal

Läge: Välj noggrant vilken typ av område som passar din livsstil och budget. Portugal erbjuder många välkända och ännu outforskade pärlor. Bland de mest kända städerna hittar man Lissabon, Porto och Faro. Om du letar efter något mer unikt, rekommenderar vi att du utforskar mindre kända områden som Costa Nova och Comporta med sina lockande stränder. Kom ihåg att flygförbindelserna till ditt hus i Portugal är en viktig faktor. Många tror att de måste flyga till Lissabon, men det är inte alltid nödvändigt. Ofta glömmer man bort att transfertiden från Porto till västra Portugal inte är särskilt lång.

Budget: När du beräknar kostnaderna för ditt eget hus i Portugal, måste du vara uppmärksam. Förutom själva huspriset, tänk på skatter, avgifter och stämpelskatter. Inkludera även kostnader för renoveringar för att göra huset till ditt eget. Räkna även med löpande kostnader som årlig fastighetsskatt, vatten- och elräkningar samt skötsel av pool och trädgård, och andra underhållskostnader. Många blir förvånade över de vanligtvis månatliga kostnaderna som kan uppgå till €500-700 i genomsnitt över året.

Juridisk hjälp: Börja alltid din sökning efter hus i Portugal med att välja en pålitlig och seriös advokat som kan introducera dig till regelverket och vara en värdefull rådgivare under köpprocessen. Det är av yttersta vikt att du känner dig trygg med bakgrundskontrollen som advokaten utför inför ditt husköp i Portugal. Vi rekommenderar att du personligen deltar i registreringen av fastigheten hos notarien. Ha ett flexibelt kontaktnät med flera fastighetsmäklare i det område som intresserar dig. Lokalkännedom är en stor fördel när du ska köpa hus i Portugal.

Vanliga misstag att undvika

Att inte göra hemläxan: Forska noggrant om området och fastigheten. Om du planerar att tillbringa stora delar av året på en specifik plats, bör du prova på att bo där och verkligen lära känna platsen för ditt framtida husköp i Portugal.

Överskattning av budget: Bortse inte från eventuella dolda kostnader som kan uppstå. De försvinner inte och måste slutligen betalas.

Att inte besiktiga fastigheten: Genomför en grundlig fastighetsbesiktning för att undvika oväntade problem. Det är extra tråkigt att bli överraskad av problem med ditt hus i Portugal när du äger det till 100%.

Att välja land enbart för låg skatt på tjänstepensioner: På senare tid har många valt att köpa hus i Portugal på grund av förmånlig beskattning av tjänstepensioner. När du köper ett hus utomlands bör du först bli förtjust i landet för dess kultur, människor, mat och miljö, förutom den alltid efterlängtade solen.

Att alltid resa till samma resmål: Efter några år kan du känna dig sugen på variation och utforska nya platser i de lockande områdena kring Medelhavet, som Costa del Sol i Spanien, Provence i Frankrike och de italienska Alperna. Idag finns flera företag som erbjuder delägarskap i flera olika fastigheter i attraktiva områden i dessa länder. Genom den fördelaktiga delningsekonomin blir din investering bara ca 20% jämfört med ett eget privatköp, och dina månatliga kostnader blir mindre än hälften av kostnaderna för eget ägande. Delägarskap erbjuder många fördelar och ger dig ett bekymmersfritt ägande av hus i utlandet.

Är du redo att ta nästa steg?

Antingen köper du på egen hand ett eget hus i Portugal med de fördelar och nackdelar som detta innebär. Rent generellt är detta att rekommendera om du alltid vill resa till samma plats, kommer tillbringa mer än tre månader i huset per år och ser med spänning fram emot att hantera underhåll, skötsel, deklarationer och administration som ett eget ägande medför.

Eller så ställer du dig frågan, varför ska jag äga mer än vad jag kan använda? Delägarskap i flera fastigheter ger dig flera fördelar såsom lägre investering, låga löpande månadskostnader, ett helt bekymmersfritt liv och framförallt en mångfald av resmål av olika karaktär att resa till. När man drömmer om att köpa hus i Portugal så ska man ställa sig många frågor och göra många viktiga överväganden. Om ni vill få inspiration inför ert kommande fastighetsköp i Portugal så kan ni läsa mer om förening 3 villan i Algarve Portugal.

Ta del av våra resurser, få svar på dina frågor om delningsekonomi i lyxförpackning, och låt oss hjälpa dig att hitta den ägandemodell som passar dig bäst på kort och lång sikt.

Kontakta oss idag för personlig rådgivning och expertis!

  Upptäck förening III fastigheterna

  Nerja
  Spanien
  Provence
  Frankrike
  Algarve
  Portugal
  Italienska Alperna
  Italien

  Intresseanmälan