Köpa hus i Italien

En guide för att köpa hus i Italien

Funderar ni på att äga en villa eller lägenhet i Italien?

Vem har inte haft en dröm om att köpa hus i Italien, vare sig det är i det pittoreska Toscana, en charmig lägenhet i Ligurien eller i den konstfyllda staden Florens? Listan över tidlösa och inbjudande platser är nästan oändlig och det tar nästan en livstid att finna den optimala platsen. Italien är en dröm för oss som älskar design, kultur, gastronomi och utmärkta viner. Om man saknar denna tidsrymd så är det oftast bäst att satsa på några säkra kort, i alla fall om man är otålig och vill njuta av sitt hus eller lägenhet innan man blir för gammal. Benvenuto in Italia!

Varför köpa hus i Italien?

Mångfacetterad historia

Visste du att namnet Toscana härstammar från Etruskerna som under Antiken var ett folk som långt för Kristus födelse levde i de norra och mellersta delarna av Apenninska halvön. Riket kallades för Etrurien som sedermera kallades för Tuscia, varifrån det moderna namnet Toscana har uppkommit. Italien blev på nytt en stormakt under Romarrikets storhetstid som pågick under åttahundra år både före och efter Kristus födelse. Denna epok är utan konkurrens den mest kända eller ökända, och kanske den enda tidsepok där Italien framstod som en världsmakt. Under kejsar Trajanus sträckte romarriket från Irak i öster till Portugal i väster och från England i norr till Egypten i söder. Italiens sista period av makt var under trettonhundratalet när blomstrande stadsstater som Florens och Venedig var viktiga center för vetenskap, kultur och handel.

Det ljuva livet

La dolce vita beskriver väl hur det är att leva som svensk i Italien. Man tröttnar aldrig på den italienska glädjen, pittoreska byar, vacker arkitektur med historiska inslag, en naturskönhet som många andra länder avundas, långa middagar där rätterna aldrig verkar ta slut och viner som får fåglarna att sjunga. När du köper hus eller lägenhet i Italien så blir du delaktig i det ljuva livet och du längtar tillbaka direkt, så snart efter du lämnat ”stöveln”.

Prisvärt

Det är billigt att leva i Italien. Prisnivån i matbutiker och på restaurangerna är angenämt plånboksvänlig och som svensk förvånas man ofta över notan efter en trerätters meny med en kanna av husets vin på en närliggande trattoria. Italienarnas självförtroende beror på att de oftast äger sina bostäder och inte på deras disponibla inkomst efter skatt. Tryggheten av att äga sitt hus gör dock att prisnivån på fastighetsmarknaden inte alltid speglar den prisvärda nivån på levnadsomkostnader. Låga prisnivåer på hus och lägenheter i Italien skulle ju göra italienarna som folk fattigare. Och det vill dom inte.

Viktigt att tänka på när du vill köpa hus i Italien

Juridik när du köper i Italien

När du väl hittat rätt hus eller lägenhet i Italien så börjar det svåra. Vi uppmanar dig att redan på planeringsstadiet finna en advokat med bred kunskap om köp och försäljning av hus eller lägenheter i Italien. Var noga med språkkunskaperna hos din rådgivare. Engelska är inte särskilt gångbart i Italien, utan hör snarare till ovanligheterna. Italienska notarier pratar italienska och ibland lite franska. Din advokat fyller därmed en stor funktion för att du skall känna dig trygg i köpprocessen. Normalt sitter notarien under en till två timmar och läser upp hela köpekontraktet på italienska, som ofta omfattar 150-200 sidor tätskriven text. Om du inte känner dig helt trygg med din advokat så rekommenderar vi att du har en auktoriserad översättare med innan du sätter din signatur på kontraktet.

Avgifter och skatter

Imposta Communale sugli Immobili (kommunalskatt) baseras på taxeringsvärdet på fastigheten och är ofta grundad på antalet kvadratmeter. Den andra skatten, Rifuti Solidi Urbani (Sophämtningsskatt), är relativt låg.

Italienskt bankkonto

Det är komplicerat att få ett italienskt bankkonto vilket är helt nödvändigt för att kunna köpa ett hus eller lägenhet i Italien. Du måste först börja med att skaffa ett italienskt personnummer (codice fiscal). Denna process är en ren formsak som du normalt kan få hjälp med av din advokat eller notarien. Det är däremot svårare att bli accepterad av bankerna och här behöver du ihärdig hjälp från antingen din advokat eller fastighetsmäklare. Villkora gärna ditt köp med denna introduktion till det italienska bankväsendet, som är ytterst byråkratiskt. Utan bankkonto är det komplicerat att få tillgång till el, gas, vatten och internet mm.

Generella tips vid husköp i Italien

Var proaktiv

Lär känna marknaden och tänk på långsiktiga ekonomiska förutsättningar. Fundera även över vilken tidshorisont ditt ägande avser och vad som händer om du mot förmodan vill göra en exit redan efter några år.

Vilket område kommer du älska

Italien består av olika områden med olika karaktär och klimat. Inför ditt köp av hus eller lägenhet i Italien skall du helst under många år byggt upp en gedigen kunskap om var ditt framtida semesterhem skall vara geografiskt placerat. Många har föreställningen att Toscanas klimat är jämförbart med Provence i Frankrike. Inget är mer fel, vintrarna i Toscana är både kyligare och råare. Bästa säsongen för en svensk i Toscana är april-juni och september-oktober. Högsommaren är alldeles för varm och vintern som södra Sverige i november. Om du söker en lägenhet i italienska Alperna så skall du finna en by med ett lokalt liv d v s en genuin befolkning som lever och bor där året om. Sportorten skall förutom en fantastisk skidåkning med olika svårighetsgrad erbjuda en mångfald med sommaraktiviteter såsom vandringar, bergscykling, forsränning mm. Utan dessa attribut riskerar byn var tom och öde under sommarhalvåret och nyttan av din investering blir begränsad. Om du väljer en genuin året runt by så får man en livfull semesterort för skidåkning under december till april och ett attraktivt sommarresmål under juli till september. Det är inte många semesterorter som erbjuder nio månader av högsta möjliga attraktionskraft.

Be alltid om professionell hjälp

”Jag kan själv”, vem har inte hört det från små barn. När du skall köpa hus eller lägenhet i Italien så gör du antagligen din största eller näst största affär i ditt liv. Var försiktig, det är lätt att hoppa i en galen tunna. Skaffa en erfaren advokat som är specialiserad på fastighetsrätt i Italien. Var noga med att ni på ett förståeligt sätt kan kommunicera med varandra. Använd inte en mäklare som rådgivare, använd många med sin respektive lokalkännedom.

Var beredd på extra kostnader

Vid köp av ett hus eller en lägenhet i Italien så måste man vara förberedd på många olika kostnader. Inköpspris, notarie- och advokatkostnader, kommun- och statlig fastighetsskatt, stämpelavgifter, renovering, möblering m m. Om du inte bor heltid i ditt hus i Italien så måste du även räkna in kostnader för skötsel av trädgård och eventuell pool samt kostnader för vatten, el, gas och försäkringar.

Fördel med att endast vara delägare i ditt semesterhus

Att endast vara delägare i ett eller flera hus i södra Europa innebär många fördelar. Du slipper att själv ta ansvar för skötseln, byråkratin, riskerna och du kan koncentrera dig på att njuta av många och långa semestrar. Om du dessutom väljer att bli delägare i en förening som har flera fastigheter så uppnår du variation med flera olika resmål att välja mellan samtidigt som du kan njuta av olika karaktärsfulla hus och lägenheter i flera länder.

Föredelning av kostnader

Ofta innebär ett delägarskap att du endast investerar motsvarande en 20% av vad eget ägande kostar dig vid köpet. Vad gäller löpande utgifter kommer du normalt undan med en fjärdedel. Att dela på kostnader för underhåll och skatter, gör ägandet mer överkomligt.

Ombyte

Inför varje resa kan du välja mellan Provence i Frankrike, Italienska Alperna, Costa del Sol i Spanien, eller Algarve i Portugal. Husen har olika karaktär och ger dig en angenäm variation under dina semestrar.

Delningsekonomi

Som delägare får du tillgång till ett bekvämt semesterliv och en problemfri tillvaro.  Delägarna delar på alla kostnader och bekymmer. Du får tillgång till fyra inbjudande hus i södra Europa.

Ta ett första steg mot din semesterbostad i Italien

Att förverkliga drömmen om att köpa hus i Italien är mer än möjligt. Oavsett om du letar efter en semesterbostad eller ett permanent hem, hälsar Italien dig välkommen med öppna armar. Upptäck de mångfacetterade landskapen, fördjupa dig i kulturen och bli en del av en gemenskap som värderar skönhet, tradition och en högkvalitativ livsstil.

Om du önskar en semesterbostad och inte vill ha ett permanent utlandsboende så är delningsekonomin kanske något för dig.

Om du vill få inspiration för ert kommande fastighetsköp i Italien, ta en titt på våra Italienska fastigheter

Förening 1

Denna underbara lägenhet i Courmayeur, Italienska alperna, är belägen i det charmiga området Courmaison. Med 3 sovrum, 2 badrum och en privat trädgårdsterrass på 300 kvm, erbjuder den magnifika vyer över Alperna och Mont Blanc. Inom gångavstånd till det ansedda spa-hotellet QC Therme och med smidig shuttle-bus till liftsystemen.

Förening 2

Vårt “penthouse” i det omtyckta Ponte di Legno är ett paradis året om för familjer och sportentusiaster. Med en smakfull alpin inredning erbjuder lägenheten hög standard. Det öppna vardagsrummet och det exklusiva köket leder till tre rustika sovrum och två moderna badrum. Tre balkonger, särskilt de mot syd och väst, erbjuder strålande utsikt över staden/dalen och är soliga vid fint väder.

Belägen i en fastighet med fyra lägenheter och en stor tomt, har vår lägenhet två privata parkeringsplatser – en i underjordiskt garage och en utomhus. Med ett privilegierat läge på “gräddhyllan” omgiven av vacker villabebyggelse, är skidåkningen av hög klass. Måndag till torsdag undviker man de vanliga liftköerna och trängseln i backarna, då Milanoborna anländer först inför helgen.

Är du redo att börja din resa? Kontakta oss idag för att lära dig mer om fördelarna med husägande i Italien, Spanien och Portugal och Frankrike. Fivecation kan göra din dröm till verklighet med små medel.

Kontakta oss idag för personlig rådgivning och expertis!

  Upptäck förening III fastigheterna

  Nerja
  Spanien
  Provence
  Frankrike
  Algarve
  Portugal
  Italienska Alperna
  Italien

  Intresseanmälan