Rundtur till Nerja

FAQ - Vanliga frågor

Frågor och svar

I detta avsnittet hittar ni svar på många av de vanligaste frågorna.

Om ni mot förmodan inte skulle få svar på er fråga, så tveka inte att kontakta oss.

Pris:

Köpare 1-12:        Sålda  

Köpare 13-15:    202.000 Euro (1 andel kvar)


Köpare 16-20:    213.000 Euro 


Bokningskalendern öppnas direkt efter tecknande av ägarandel.

Pris per ägarandel:

202.000 Euro (upp till köpare nr 15, därefter stiger priset till 213.000 Euro)

 

Datum för första check in:

Direkt (Fastighet Valencia och Fastighet Marbella).

Det är en stor fördel att teckna sig tidigt eftersom bokningssystemet öppnas direkt för bokningar när man tecknat ägarandel. 

Datum för påföljande fastigheters check in:

Fastighet Provence, förväntad check-in första halvåret 2022.
Fastighet Italienska Alperna, förväntad check-in första halvåret 2022.


Betalningsprocessen:

 

För maximal trygghet erläggs likvid endast med 25% per fastighet där köpeavtal är tecknat. Fastigheten ska även vara bokningsbar för semester i bokningskalendern.   


Exempel:


Två fastigheter tecknade och bokningsbara, likvid betalas med 25% x 2 x 202.000 Euro = 101.000 Euro.

När fastighet nr 3 köps in betalas ytterligare 25% och därefter betalas återstående 25% när fastighet nr 4 är inköpt. 


Såhär enkelt är det att bli ägare av fyra fastigheter i utlandet. Välkommen med på resan!

Ja, det är fullt möjligt. Vänd er till oss för ytterligare information.

Konceptet bygger på att allt vi gör ska motsvara högt ställda krav, där läget är något av det viktigaste. Det är bostäder i attraktiva och noga utvalda områden, som har ”det där extra”. Kombinationen av de fyra utlandsboendena i Alperna, Provence-, Marbella- och Valencia området uppfyller kriterier som storslagna utsikter, aktiviteter och sporter, sol och bad, spa och lyx, stad och shopping, snö och skidor, caféer och vingårdar samt romantik och avslappning.

Direktflyg från de stora nordiska flygplatserna och boendena nås inom ca 1 h från ankomstflygplatsen.

Fastigheterna går under benämningen Large+, dvs här finns god plats även för den stora familjen, med 3-4 sovrum och bra sällskapsytor. Alla boende utrustas och renoveras till god standard och Fivecations inredningsteam hanterar möbleringen. Finish, design, inredning, renoveringar etc. hanteras på ett omsorgsfullt vis. Att bibehålla värdena på fastigheterna är av yttersta vikt och man ska som ägare kunna förvänta sig god standard även över tiden.

Ni kommer till färdiga och kompletta hem. Soffor, sängar, bord, lampor, mattor, utemöbler, solstolar, etc. är utvalda för att passa varje specifik boendemiljö. Vi utrustar och designar bostäderna utifrån konceptet ”exklusivt med hemkänsla”. Exempelvis kan det vara sköna sängar från Tempur, lampor från Laura Ashley, loungesoffor från Dedon, stolar från Arne Jacobsen och kuddar från Gant. Nu är det inte varumärkena i sig som avgör hur bra något blir, utan det viktiga är hur man kombinerar och anpassar dessa i varje miljö. Huset i Provence får därav en annan design än den spanska villan i Valencia regionen. Vi lägger stor ansträngning på att hitta långsiktigt bra investeringar i möblerna. Eftersom hela konceptet bygger på delningsekonomi så underlättas dessa beslut, därför kan vi investera i en riktigt bra soffgrupp eller ett bord som även håller över tiden.

Ja, det fungerar ungefär som på hotell. Ni ankommer till ett färdigstädat och fullt utrustat hem. Det finns mjuka, härliga handdukar för dusch och handtvätt samt badhanddukar till poolen och stranden. Sängkläderna väljs för att passa in i respektive sovmiljö och håller en bra kvalitet.

Valencia har plats för 8 personer (4 sovrum). Marbella har plats för 6 personer (3 sovrum), därutöver finns ett bra spahotell på gångavstånd ifall man är fler. Provence har plats för 8 personer (4 sovrum). Italienska Alperna har plats för 6 personer.

I den mån det finns plats i boendet  (exempelvis extra förråd eller garage) möjliggör vi så att varje ägare kan förvara begränsat med kläder/saker i privata förslutna boxar/garderober.  Man vill kanske ha en sommarklänning, badshorts, sandaler, solglasögon, parfym eller liknande som alltid finns på plats. En tanke med detta är att du ska kunna resa bekvämt med endast handbagage till ert boende.

Bostäderna är utrustade med de nödvändiga basvarorna som kaffe, te, hushållspapper, toalettpapper, salt, peppar, diskmedel, tvättmedel.

Varje vistelse innefattar obligatorisk städning av utvald städfirma. Priset ligger på ca 150–200 Euro beroende av fastighet samt antal gäster och debiteras i samband med vistelse. Även sängkläder och handdukar tas om hand av städfirman. Man ska kunna förvänta att ankomma till ”hotell standard” och man lämnar med samma kvalitet över hemmet till nästa gäst. Precis som man ofta gör om man själv äger ett semesterhem.

Fastigheterna är utrustade med WiFi och TV.

Bostäderna försäkras enligt lokala försäkringsmäklares rekommendationer.

Vi har noggrant sammanställt ett omfattande material med texter och med bilder av såväl boendena som omgivningarna. Man ska kunna ta ett tryggt beslut utifrån underlaget.

Det finns en rad möjligheter till sporter och aktiviteter i närområdet, utöver det självklara som att det finns strand o pooler där man kan aktivera sig. Några exempel:

’Boende Marbella, La Cala’:
Tennis, spa/massage/sauna, gym, golf (även individuell träning), samt ’aerobic’ finns på området vid boendet, på gångavstånd. Tillgång till vandring/löpspår finns också på området. Därutöver finns det även spektakulära vandringsleder såsom Caminito del Rey (caminitodelrey.info) på köravstånd.

Padel är en stor sport i Spanien och det är stor skillnad i pris mot hemma. De flesta banor är utomhusbanor. Exempel på anläggningar är ’Club de Padel, Los Pacos’, med ca10 utomhusbanor, pris 6 euro/h. Tränare kostar ca 30 euro/h 

Gångbryggorna vid havet som ligger i byn La Cala Mijas, närmast boendet, sträcker sig 6,1 km längs kusten. Både bra för gång o löpning. Regionen har för en tid sedan tagit beslut om att bygga ihop hela kustlinjen på 160 km, varav ca 85% av sträckorna är färdiga. Dvs redan nu kan man gå ett flertal av sträckorna. Mycket trevligt och längs sträckorna ligger även en rad restauranger och serveringar.

"Boende Moraira, Valencia området":
Cykling: Många av proffsstallen ligger tränar precis här i området. Kustvägarna som slingrar sig är välskötta och har låga hastigheter för bilar. Man kan hyra sportcyklar, elcyklar, mountainbikes för ca 30 euro/dag

Scuba Diving: Båtar går ut från Morairas lilla hamn, och här finns även ett PADI dykcenter. Även möjlighet till kajak och SUP (Stand Up Paddle). Gångavstånd ca 10 min från huset (samma avstånd som till badvik/strand och restauranger)

Vandringar: ’Ecological footpath’. En ekologisk stig som slingrar sig längs kusten utmed havet, lätt att gå. Gångavstånd från villan.

"Boende Italienska Alperna":

Alla former av skidsport är möjliga om vintern, men det finns otroligt fina möjligheter även för härliga vandringssemestrar under övriga säsonger. Flera av orterna har exempelvis fler besökare om sommaren än om vintern.

Fivecation väljer noggrant ut de fyra fastigheterna. Det ger trygghet för er som köpare. Boendena kommer vara tillgängliga för vistelse direkt efter att de renoverats och möblerats.

Inflytt och tillgång till boendena "Valencia" och "Marbella" får ni direkt efter ert tecknande. 

Inflytt boende Provence beräknat till våren 2022.

Inflytt boende Italienska Alperna beräknat till första halvåret 2022.

Ni blir ägare av fyra utlandsboenden med hög standard. Ägandet delas av 20 familjer och varje ägare kommer stå skriven med 1/20 direkt på lagfarterna. Finessen med delningsekonomi är att ni betalar 202.000 Euro, men den samlade insatsen för boendena blir cirka SEK 40 miljoner.

Nej, det är endast de 20 ägarna som gemensamt kontrollerar ägandet till 100%.

Ni betalar 202.000 Euro (upp till delägare 15, därefter stiger priset) och blir därmed ägare av fyra utlandshem.

Avgiften är totalt 260 Euro/månad för upp till 6 veckors disposition per år, samt 390 Euro/Månad för upp till 10 veckors disposition. Ni väljer själv inför varje år vilken nivå ni önskar.

Avgiften delas upp i två delar, nedan beskrivs 6 veckors alternativet:

- Den största delen av avgiften, 190 Euro (av de 260)  betalas till ägarföreningen där ni själv ingår, dvs till Club Fivecation. Detta täcker hemförsäkringar, fastighetsskatter, lokala skatter, sophämtning, avsättning till löpande underhåll, poolskötsel, trädgårdsskötsel, samt gemensam del av el- samt vattenavgift på de fyra fastigheterna. Resterande del, 70 Euro, går till Servicebolaget och täcker framförallt avgifter för administration, löner och bokningsplattform. Dvs. en mycket attraktiv månadskostnad för tre exklusiva boenden. Man ska tänka på att utan delningsekonomins fördelar skulle enbart ett av dessa boenden, exempelvis villan i Valencia, ha en kostnad för en ensamägare på cirka 1.000 euro / månad.

Den totala månadsavgiften täcker löpande kostnader, såsom avsättning till underhåll, poolskötsel, trädgårdsskötsel, wifi, försäkringar, fastighetsskatter, lokala skatter, sophämtning, gemensamma kostnader för vatten, värme, el samt förvaltning och administration. Inför varje vistelse öppnas fastigheten upp och servicepersonal ser till att fastigheten är iordningställd och öppnad inför din ankomst. Det tillkommer avgift för obligatorisk professionell städning efter er vistelse, samt din privata förbrukning av el/värme. Ni ankommer därmed till ett iordningställt boende. Viktigt för allas trivsel och för bibehållande av fastigheternas skick.

Det är en möjlighet som ska framföras med stor försiktighet. En förbättrad ekonomi kan naturligtvis leda till sänkningar. Ambitionen bör vara att ligga konstant på en oförändrad nivå med uppräkning för inflation.

Det är viktigt att vara noggrann i processen för vilka som får bli delägare. Detta för att alla ägare ska kunna känna en trygghet. Generellt tas UC upplysning och man blir ombedd att lämna utdrag ur belastningsregistret från polisen. 

Processen ser i korta drag ut som följer: 

 1. Avtal undertecknas och köpeskilling inbetalas
 2. Ni kan börja boka era boenden

Direktägande. Varje köpare står som 1/20 dels ägare direkt på lagfarterna i respektive fastighet. De 20 ägarna äger 100% i fastigheterna. Ingen annan äger något i fastigheterna. Det här är en trygghet för alla.

Nej, såvida man inte önskar det. Känslan kommer vara att ni äger ert boende själv. En gång om året kallas ägarna till möte av föreningens styrelse, då bör man deltaga.

Nej. 0% belåning. Det här är en solid trygghet för alla ägare.

Den som behöver låna kan normalt belåna eventuella frivärden i egna bostaden hemma. Prata med oss så hjälper vi gärna till att förmedla bankkontakt som känner väl till Fivecation ägarkonceptet.

Summan går till köp av bostäderna, härunder skatter, renovering, omkostnader, inredning och komplett möblering, samt avsättning till ägarnas egen underhållsfond/kassa för maximal trygghet.

I budget och därmed månadsavgiften ingår avsättningar till löpande underhåll. Bostäderna är iordningställda från början, men det är viktigt att tänka även framåt. Som trygghet finns därför från start även EUR 50.000 avsatt som reserv till ägarföreningen, dvs Club Fivecations underhållsfond. Club Fivecations underhållsfond fylls fortlöpande på med delägarnas månadsavgifter. Vid behov av underhåll görs uttag primärt ur underhållsfonden.

Ert köp ska förhoppningsvis vara en bra långsiktig investering. Behöver man av olika orsaker sälja är det möjligt. Delägare äger själv rätt att sälja sin ägarandel i de fyra fastigheterna. Delägare kan också sälja sin andel i fastigheterna direkt via Servicebolaget eller via externa mäklare, dvs fastighetsmäklare specialiserade på köpare utomlands. När man använder Servicebolaget eller extern mäklare utgår normalt en provision, motsvarande cirka 3-5% av försäljningspriset.

Fastigheter har på lång sikt historiskt alltid visat sig vara en god investering. Genom att investeringen dessutom sprids över olika geografiska områden så kan teoretiskt även riskerna minska. Men framförallt kan ni samtidigt njuta av er investering på fantastiska platser.

Skillnaden är stor. I typiska "time share" tilldelas och köper man specifika veckor, oftast på enbart ett boende och oftast bara 1 vecka. Det är en mycket stor andel veckoägare i time share, där även företagen som ligger bakom time share har stort inflytande och profit hunger. Du äger reellt inte din fastighet i time share och din frihet och ditt "ägande" är mycket begränsat i time share, samtidigt som såväl insatsen som avgifterna är mycket höga.

Fivecations ägande är inte "time share". I Fivecations ägande finns enbart 20 familjer/ägare som köper och äger 100% av de fyra fastigheterna och kostnaderna delas lika. Här står ni som ägare direkt på lagfarterna samt beslutar om det mesta själv. Ingen annan bestämmer vilka dagar och veckor ni ska boka. Frihet. Flexibilitet. Trygghet. 

Fivecations bokningsplattform är en garant för ett enkelt, rättvist och överskådligt ägarliv. 

Vi har utvecklat ett bokningssystem som utgörs av en automatiserad digital plattform. Ni gör en bokning i systemet till önskad fastighet och ni får bekräftelse direkt. Ni har dessutom 24 timmar på er att boka exempelvis flygresa eller fråga familj och vänner om bokningen passar.

Det ges utrymme för många och flexibla semestrar genom bokningssystemet:

 • Ni kan använda de fyra fastigheterna upp till hela 10 veckor per kalenderår.
 • Ni väljer själv vilken fastighet ni vill besöka och när ni vill göra det, med möjlighet att boka upp till 23 månader framåt i tiden. 
 • Ni väljer flexibelt längden på era resor, exempelvis 3,4,7,10,11,14 dagar, eller längre. Här blir man inte bunden till veckovisa bokningar om så inte önskas. 
 • Som ägare väljer ni inför varje år omfattning på ert utlandssemestrande 42 eller 70 normal nätter, motsvarande 6 eller 10 veckor. Några år reser man mer, några år reser man mindre. Ni väljer.
 • Det finns 2 ankomst-/avgångs- dagar per vecka, vilket medför goda möjligheter att hitta bra flygpriser och avgångar från alla större Nordiska och Europeiska flygplatser.

Det ska vara enkelt att boka de semesterdagar man önskar, vilket är noggrant uttänkt och har följande bakgrund:

 • Resmålen är möjliga att besöka året runt, vilket medför god fördelning av nyttjandet över året. 
 • Det finns cirka 40% luft i kalendern när tilldelade ägarveckor är bokade
 • Strukturen skiljer sig åt hos respektive ägarfamilj, några har preferenser för höst- och vinter bokningar, andra önskar sommar, några önskar korta resor och andra önskar en mix av allt. 
 • Högsäsongs dagar, exempelvis högsommar och påsk, ”kostar” mer att boka. Högsäsongs dagar ”kostar” 2 dagar per bokad dag, medan Normalsäsong ”kostar” 1 dag per bokad dag. 

Sammantaget innebär dessa parametrar att ni med stor sannolikhet kan boka era drömresor på önskade datum.

Boka. Res. Njut.

Kontakta oss

Vi återkopplar inom 24h.

Du kan också välja att kontakta oss direkt på info@fivecation.se, +46 (0)70 860 80 50