Vanliga frågor

Frågor och svar

I detta avsnittet hittar ni svar på många av de vanligaste frågorna.
Om ni inte skulle få svar på er fråga, så tveka inte att kontakta oss.

Betalning

Vad kostar en ägarandel?

Ägarinsats €249.000
Bokningskalendern öppnas direkt efter ert tecknande av en ägarandel.

Hur ser betalnings processen ut?

Datum för första check in Förening II:

Mallorca klart juni 2022

Provence november 2022 

Italienska Alperna januari 2023

Sydspanien sommar 2023

Betalningsprocessen i våra föreningar:

80% av likviden erlägges vid tecknande (fastighet nr 3 är kontrakterad och bokningsbar i systemet).

När fastighet nr 4 är kontrakterad och bokningsbar i systemet skall slutligen resterande 20% erläggas. 

Så här enkelt är det att bli ägare av fyra fastigheter i utlandet. 

Välkommen till Club Fivecation II!

Kan mitt bolag köpa andel?

Ja, det är fullt möjligt. Vänd er till oss för ytterligare information.

Boende

Vilka lägen finns boendena på?

Konceptet bygger på att allt vi gör ska motsvara högt ställda krav, där läget är något av det viktigaste. Det är bostäder i attraktiva och noga utvalda områden, som har ”det där extra”. Kombinationen av de fyra utlandsboendena, vilket för Förening II är i Provence-, på Mallorca, i Italienska Alperna och i Sydspanien,  uppfyller kriterier som storslagna utsikter, aktiviteter, sporter, sol & bad, spa & lyx, stad & shopping, snö & skidor, caféer & vingårdar samt romantik och avslappning.

Hur ser det ut med förbindelser hemifrån till boendena?

I Club Fivecation har vi valt resmål som har dagliga direktflyg från de större flygplatserna. Målet är att man med hyrbil eller taxi skall nå fastigheterna inom 30-90 minuter.

Vilken standard kan jag förvänta på boendena?

Fastigheterna går under benämningen Large Plus, dvs här finns god plats även för den stora familjen, med 3-4 sovrum och bra sällskapsytor. Alla boende utrustas och renoveras till god standard och Fivecations inredningsteam hanterar möbleringen. Finish, design, inredning och renoveringar hanteras på ett omsorgsfullt vis. Att bibehålla värdena på fastigheterna är av yttersta vikt och man ska som ägare kunna förvänta sig god standard även över tiden.

Vilken möblering finns i boendena?

Ni kommer till färdiga och kompletta hem. Soffor, sängar, bord, lampor, mattor, utemöbler, solstolar, etc. är utvalda för att passa varje specifik boendemiljö. Vi utrustar och designar bostäderna utifrån konceptet ”exklusivt med hemkänsla”. Huset i Provence får därav en annan design än boendet på Mallorca. Vi lägger stor ansträngning på att hitta långsiktigt bra investeringar i möblerna. Eftersom hela konceptet bygger på delningsekonomi så underlättas dessa beslut, därför kan vi investera i en riktigt bra soffgrupp eller ett bord som även håller över tiden.

Finns det sängkläder och handdukar i boendena?

Ja, det fungerar ungefär som på hotell. Ni ankommer till ett färdigstädat och fullt utrustat hem. Det finns mjuka, härliga handdukar för dusch och handtvätt samt badhanddukar till poolen och stranden. Sängkläderna väljs för att passa in i respektive sovmiljö och håller en bra kvalitet.

Hur många sängplatser finns det?

Boendet på Mallorca har tre sovrum och plats för 6 vuxna. Villan i Provence har plats för 8 vuxna. Villan i Nerja-området har plats för 8 vuxna. Lägenheten i Italienska Alperna har plats för 6 vuxna. Normalt finns det något hotell i närområdet om man skulle bli ännu fler vid något tillfälle.

Kan jag förvara kläder eller saker i bostaden?

I den mån det finns plats i boendet (exempelvis extra förråd eller garage) möjliggör vi så att varje ägare kan förvara begränsat med saker i privata förslutna boxar/garderober. Man vill kanske ha en sommarklänning, badshorts, sandaler, solglasögon, parfym eller liknande som alltid finns på plats. En tanke med detta är att du ska kunna resa bekvämt med endast handbagage till ert boende.

Finns det övriga basvaror på plats?

Bostäderna är utrustade med de nödvändiga basvarorna som kaffe, te, hushållspapper, toalettpapper, salt, peppar, diskmedel, tvättmedel.

Hur fungerar städning?

Efter varje vistelse genomförs en obligatorisk städning av utvald städfirma. Priset ligger på ca 120-150 Euro beroende på fastighet. Även sängkläder och handdukar tas om hand av städfirman. Pris per person ca 15 Euro. Kostnaden för rengöring och tvätt förs upp på ditt konto efter vistelsen samt inbetalas till föreningens driftkonto. Man ska kunna förvänta sig att ankomma till ”hotell standard” och man lämnar med samma kvalitet över hemmet till nästa gäst.

Hur är det med WiFi och TV?

Fastigheterna är utrustade med WiFi och TV.

Hur är det med försäkring av bostäderna?

Bostäderna försäkras enligt lokala försäkringsmäklares rekommendationer.

Hur kan jag skapa mig en uppfattning om boendena?

Vi har noggrant sammanställt ett omfattande material med texter och med bilder av såväl boendena som omgivningarna. Man ska kunna ta ett tryggt beslut utifrån underlaget.

Finns det möjlighet till sporter/aktiviteter?

Det finns en rad möjligheter till sporter och aktiviteter i närområdet, utöver det självklara som att det finns strand o pooler där man kan aktivera sig.

Ägande och delningsekonomi

När kan vi flytta in?

Fivecation väljer noggrant ut de fyra fastigheterna. Det ger trygghet för er som köpare. Boendena kommer vara tillgängliga för vistelse direkt efter att de renoverats och möblerats.

Tidsplan Club Fivecation förening II

Mallorca juni 2022

Provence november 2022

Italienska Alperna januari 2023

Sydspanien sommar 2023

Vad blir vi ägare av?

Ni blir 5% ägare av fyra utlandsfastigheter med hög standard. Ägandet delas av 20 familjer och varje ägare kommer stå skriven med 1/20 direkt på lagfarterna. Finessen med delningsekonomi är att den samlade insatsen blir drygt 45 miljoner svenska kronor, vilket innebär mycket boende till begränsad egen insats.

Äger någon annan en del i boendena?

Nej, det är endast de 20 ägarna som gemensamt kontrollerar ägandet till 100%.

Vilken månadsavgift har vi?

Avgiften är totalt 290 Euro/månad för upp till 6 veckors disposition per år, samt 450 Euro/Månad för upp till 10 veckors disposition. Ni väljer själv inför varje år vilken nivå ni önskar.

Avgiften delas upp i två delar, nedan beskrivs 6 veckors alternativet:

Den största delen av avgiften, 210 Euro (av de 290) betalas till ägarföreningen där ni själv ingår, d v s till Club Fivecation. Detta täcker hemförsäkringar, fastighetsskatter, lokala skatter, sophämtning, avsättning till löpande underhåll, poolskötsel, trädgårdsskötsel, samt gemensam del av el- samt vattenavgift på de fyra fastigheterna. Resterande del, 80 Euro, går till Servicebolaget och täcker framförallt avgifter för administration, löner och bokningsplattform. Man ska tänka på att utan delningsekonomins fördelar skulle enbart ett av dessa boenden, exempelvis villan i Provence, ha en kostnad för en ensamägare på cirka 900-1000 Euro / månad.

Vad täcker månadsavgiften?

Den totala månadsavgiften täcker löpande kostnader, såsom avsättning till underhåll, poolskötsel, trädgårdsskötsel, WiFi, försäkringar, fastighetsskatter, lokala skatter, sophämtning, gemensamma kostnader för vatten, värme, el samt förvaltning och administration. Inför varje vistelse öppnas fastigheten upp och servicepersonal ser till att fastigheten är iordningställd och klar inför din ankomst. Utöver månadsavgiften tillkommer avgift för obligatorisk professionell städning efter er vistelse, samt din privata förbrukning av el/värme.

Kan månadsavgiften bli lägre?

Det är en möjlighet som ska framföras med stor försiktighet. En förbättrad ekonomi kan naturligtvis leda till sänkningar. Ambitionen bör vara att ligga konstant på en oförändrad nivå med uppräkning för inflation.

Hur blir vi ägare?

Det är viktigt att vara noggrann i processen för vilka som får bli delägare. Detta för att alla ägare ska kunna känna en trygghet. Generellt tas UC upplysning och man blir ombedd att lämna utdrag ur belastningsregistret från polisen. 

Processen ser i korta drag ut som följer: 

 1. Avtal undertecknas och köpeskilling inbetalas
 2. Ni kan börja boka era boenden
Vilken är ägarformen?

Direktägande. Varje köpare står som 1/20 dels ägare direkt på lagfarterna i respektive fastighet. De 20 ägarna äger 100% i fastigheterna. Ingen annan äger något i fastigheterna. Det här är en trygghet för alla.

Behöver man ha kontakt med övriga ägare?

Nej, såvida man inte önskar det. Känslan kommer vara att ni äger ert boende själv. En gång om året kallas ägarna till möte av föreningens styrelse, då bör man deltaga.

Finns det några lån i de 4 bostäderna?

Nej. 0% belåning. Det här är en solid trygghet för alla ägare.
Den som behöver låna kan normalt belåna eventuella frivärden i egna bostaden hemma.

Köper man bostäder för hela summan?

Summan går till köp av bostäderna, härunder skatter, renovering, omkostnader, inredning och komplett möblering, samt avsättning till ägarnas egen underhållsfond/kassa för maximal trygghet.

Hur fungerar löpande underhåll av bostäderna?

I budget och därmed månadsavgiften ingår avsättningar till löpande underhåll. Bostäderna är iordningställda från början, men det är viktigt att tänka även framåt. Som trygghet finns därför från start även EUR 25.000 avsatt som reserv till ägarföreningen, dvs Club Fivecation II:s underhållsfond. Club Fivecations II:s underhållsfond fylls fortlöpande på med delägarnas månadsavgifter. Vid behov av underhåll görs uttag primärt ur underhållsfonden.

Hur säljer jag min andel?

Ert köp ska förhoppningsvis vara en bra långsiktig investering. Behöver man av olika orsaker sälja är det möjligt. Delägare äger själv rätt att sälja sin ägarandel i de fyra fastigheterna. Delägare kan också sälja sin andel i fastigheterna direkt via Servicebolaget eller via externa mäklare, dvs fastighetsmäklare specialiserade på köpare utomlands. När man använder Servicebolaget eller extern mäklare utgår normalt en provision, motsvarande cirka 5% av försäljningspriset.

Är det en bra investering?

Fastigheter har på lång sikt historiskt alltid visat sig vara en god investering. Genom att investeringen dessutom sprids över olika geografiska områden så kan teoretiskt även riskerna minska. Men framförallt kan ni samtidigt njuta av er investering på fantastiska platser.

Vad skiljer Fivecation från time share?

Skillnaden är stor. I typiska “time share” tilldelas och köper man specifika veckor, oftast på enbart ett boende och oftast bara 1 vecka. Det är en mycket stor andel veckoägare i time share, där även företagen som ligger bakom time share har stort inflytande och profit hunger. Du äger reellt inte din fastighet i time share och din frihet och ditt “ägande” är mycket begränsat i time share, samtidigt som såväl insatsen som avgifterna är mycket höga.

Fivecations ägande är inte “time share”. I Fivecations ägande finns enbart 20 familjer/ägare som köper och äger 100% av de fyra fastigheterna och kostnaderna delas lika. Här står ni som ägare direkt på lagfarterna samt beslutar om det mesta själv. Ingen annan bestämmer vilka dagar och veckor ni ska boka. Frihet. Flexibilitet. Trygghet. 

Bokningssystem

Hur fungerar bokningssystemet?

Fivecations bokningsplattform är en garant för ett enkelt, rättvist och överskådligt ägarliv. 

Vi har utvecklat ett bokningssystem som utgörs av en automatiserad digital plattform. Ni gör en bokning i systemet till önskad fastighet och ni får bekräftelse direkt. Ni har dessutom 24 timmar på er att boka exempelvis flygresa eller fråga familj och vänner om bokningen passar.

Det ges utrymme för många och flexibla semestrar genom bokningssystemet:

 • Ni kan använda de fyra fastigheterna upp till hela 10 veckor per kalenderår.
 • Ni väljer själv vilken fastighet ni vill besöka och när ni vill göra det, med möjlighet att boka upp till 23 månader framåt i tiden. 
 • Ni väljer flexibelt längden på era resor, exempelvis 3,4,7,10,11,14 dagar, eller längre. Här blir man inte bunden till veckovisa bokningar om så inte önskas. 
 • Som ägare väljer ni inför varje år omfattning på ert utlandssemestrande 42 eller 70 normal nätter, motsvarande 6 eller 10 veckor. Några år reser man mer, några år reser man mindre. Ni väljer.
 • Det finns 2 ankomst-/avgångs- dagar per vecka, vilket medför goda möjligheter att hitta bra flygpriser och avgångar från alla större Nordiska och Europeiska flygplatser.

Det ska vara enkelt att boka de semesterdagar man önskar, vilket är noggrant uttänkt och har följande bakgrund:

 • Resmålen är möjliga att besöka året runt, vilket medför god fördelning av nyttjandet över året. 
 • Det finns cirka 35% luft i kalendern när tilldelade ägarveckor är bokade
 • Strukturen skiljer sig åt hos respektive ägarfamilj, några har preferenser för höst- och vinter bokningar, andra önskar sommar, några önskar korta resor och andra önskar en mix av allt. 
 • Högsäsongs dagar, exempelvis högsommar och påsk, ”kostar” mer att boka. Högsäsongs dagar ”kostar” 2 dagar per bokad dag, medan Normalsäsong ”kostar” 1 dag per bokad dag. 

Sammantaget innebär dessa parametrar att ni med stor sannolikhet kan boka era drömresor på önskade datum.

SWAP:

Du blir delägare i 4 fastigheter, men har tillgänglighet till 8 fastigheter.

När du är delägare i Club Fivecation II kan du byta (Swisha) dagar med vännerna i Club Fivecation I och givetvis omvänt.

Möjligen har den andra föreningen något guldkorn som du gärna skulle vilja prova.

Det hela sköts helt automatiskt. På ditt konto lägger du upp önskemål om att Swisha dagar med den andra föreningen. Omgående eller så snart ditt önskemål om byte av dagar bekräftas av vännerna i den andra förening, så reduceras ditt eget saldo och du erhåller istället ett tillgodohavande för bokning på den andra föreningens fastigheter. Du väljer själv sedan tidpunkt och vilken fastighet du vill prova.

 Några av Fivecations ledord är variation och flexibilitet!

Intresseanmälan

  Upptäck föreningens fastigheter

  Bargemon
  Frankrike
  Ponte di Legno
  Italien
  Cala d´Or, Mallorca
  Spanien
  Nerja
  Spanien

  Intresseanmälan